Piano

Akkoorden op piano

Voor de piano wordt er zowel gebruik gemaakt van akkoordsymbolen als van het notenschrift. Het notenschrift is iets waar we vorig jaar al mee bezig zijn geweest. Deze opdracht zal aan de hand van akkoordsymbolen gaan. Een akkoordsymbool is bijvoorbeeld A, Am (A mineur), D, F# (fis) enz. Om te leren hoe de akkoorden op de piano gespeeld moeten worden, maak ik gebruik van diagrammen. Zoals hieronder.  

Kijk goed naar de verschillen tussen majeur en mineur. De bolletjes staan op de noten welke je in moet drukken. De bastoon is hetzelfde als de grondtoon in dit geval dus D (bij D majeur EN D mineur) en F (bij F majeur EN F mineur).

Omkeringen

De gegeven noten (de bolletjes) hoeven in de rechterhand echter niet altijd in dezelfde volgorde te zitten. Dit mag je veranderen. Hierdoor gaat het akkoord net iets anders klinken, maar het kan de overgang naar een ander akkoord ook een stuk makkelijker/aangenamer maken. D-mineur bestaat bijvoorbeeld uit de noten D, F en A. Maar je mag ook spelen F, A, D. Of A, F, D. Deze volgordes noemen we omkeringen. Als je hier gebruik van maakt kan dat er voor zorgen dat je minder grote sprongen van akkoord naar akkoord hoeft te maken. Probeer bijvoorbeeld eens het akkoord C (C Majeur) in grondligging (de normale) te spelen, en vervolgens het akkoord G in de omkering (D, G, B). Als je dit doet hoeft je je hand een stuk minder te verplaatsen.

akkoorden.pdf

Hoe je alle akkoorden kan spelen kan je in het document hiernaast vinden. Scroll naar beneden voor meer! En vergeet niet goed op te letten op de verschillen tussen Majeur en Mineur akkoorden.

Als er een kleine letter m achter het akkoord staat betekend dat dat het akkoord mineur is. Bijvoorbeeld Am (a-mineur) of Bbm (bes-mineur). Het document is in het engels.
Minor = Mineur
Major = Majeur

Ook zijn er posters in het lokaal te vinden waarop de akkoorden zichtbaar zijn uitgewerkt.

Speelstukken

Via de onderstaande knoppen kom je uit bij verschillende nummers in verschillende niveau's. Dit niveau is gebaseerd op het aantal akkoorden welke je nodig hebt om het stuk te kunnen spelen. Aan de linkerzijde kan je het nummer luisteren, en aan de rechterzijde vind je de akkoorden. Luister goed naar de muziek! De akkoorden staan boven het woord waar je dit akkoord moet gaan spelen. 

Wanneer je andere nummers wilt spelen is dat ook mogelijk! Maar alleen wanneer minimaal 1 nummer uit het gewenste niveau is afgesloten. Dus wil jij verder met 3 akoorden, dan sluit je tenminste 1 nummer af vanuit dat niveau. De akkoorden van bijna alle nummers zijn online te vinden. Ga hiervoor naar de site https://tabs.ultimate-guitar.com/ en zoek naar het nummer.

Rubric beoordelen akkoorden Piano.pdf

In het document hiernaast vind je een rubric. Met deze rubric kan je zien of je aan alle eisen voldoet en waar je op beoordeeld wordt.

Een voldoende is zeer goed te behalen, als je inzet toont. Lees voordat je gaat beginnen even goed door. Dan kan je je eigen stratigie bedenken. Ga je voor een moeilijk of makkelijk stuk? Ook zijn er extra punten te verdienen als je bijvoorbeeld zingt bij je stuk, of het hele nummer gaat uitvoeren in plaats van alleen het refrein. 

Noten op de piano