Ukelele

AKKOORDEN OP Ukelele

Voor ukelele worden meestal akkoordsymbolen gebruikt ipv het notenschrift. Een akkoordsymbool is bijvoorbeeld A, Am (A mineur), D, F# (fis) enz. De noten die je speelt zijn het zelfde als op de piano. wel kunnen ze in een andere volgorde hoorbaar zijn. Om te leren hoe de akkoorden gespeeld moeten worden, maak ik gebruik van diagrammen. Zoals hieronder. 


De (dikke) streep die aan de bovenkant van het diagram te zien is, is de brug. De horizontale strepen hieronder zijn fretten. De verticale strepen zijn de snaren. De meest rechter snaar is de dunne snaar op de gitaar. De snaar aan de linker zijde is de dikste snaar. 

Hier rechts zie je onder andere het akkoorddiagram van C Major oftewel het C-majeur of kortweg C akkoord genoemd. De zwarte stippen er in zijn de plekken waar je de snaar in moet drukken. 

Op de afbeelding hiernaast kan je zien welke vingers je daarvoor moet gebruikten.

Hierbij is het altijd:

1 = wijsvinger, 2 = middelvinger, 3 = ringvinger, enz.. (Je duim gebruik je niet, deze zet je achterop de hals)

Dus in dit geval zet je dus je (1) wijsvinger in het eerste vakje (voor de eerste fret) op de derde snaar (in het schema vanaf rechts gezien. Je (2) middelvinger in het tweede vakje op de eerste snaar. Dan krijg je het akkoord F.


Ukulele-Chord-Chart-for-Absolute-Beginners-from-Learn-To-Uke1.pdf

Hoe je alle akkoorden kan spelen kan je in het document hiernaast vinden. En vergeet niet goed op te letten op de verschillen tussen Majeur en Mineur akkoorden.


Als er een kleine letter m achter het akkoord staat betekend dat dat het akkoord mineur is. Bijvoorbeeld Am (a-mineur) of Bbm (bes-mineur). Het document is in het engels.

Minor = Mineur

Major = Majeur

SPEELSTUKKEN

Via de onderstaande knoppen kom je uit bij verschillende nummers in verschillende niveau's. Dit niveau is gebaseerd op het aantal akkoorden welke je nodig hebt om het stuk te kunnen spelen. Aan de linkerzijde kan je het nummer luisteren, en aan de rechterzijde vind je de akkoorden. Luister goed naar de muziek! De akkoorden staan boven het woord waar je dit akkoord moet gaan spelen.

Wanneer je andere nummers wilt spelen is dat ook mogelijk! Maar alleen wanneer minimaal 1 nummer uit het gewenste niveau is afgesloten. Dus wil jij verder met 3 akoorden, dan sluit je tenminste 1 nummer af vanuit dat niveau. De akkoorden van bijna alle nummers zijn online te vinden. Ga hiervoor naar de site https://ukutabs.com/ en zoek naar het nummer.