Rap

Bij deze optie ga je zelf een rap tekst schrijven. Dit doe je in een groepje van 4/5 personen. In dit groepje kies je een onderwerp waar je over gaat schrijven. Dit beide geef je door aan je docent. Bij je geschreven tekst ga je een eigen hip-hop beat producen, welke past bij je tekst.

Hiphop project

Hiphop is ontstaan na het samenkomen van heel veel verschillende jongeren die samen op de straat leefden. De vijandige sfeer en de rivaliteit binnen de gemeenschap, maakte de jongeren onwijs ongelukkig en vijandig, er waren heel veel gevechten en er was heel veel criminaliteit. 

Het schrijven van een tekst

Om een goede rap te schrijven gaat je aandacht naar de ’Flow’ van de tekst. Dit betekend dat de tekst lekker loopt. Het is bijvoorbeeld niet nodig om alles perfect te laten rijmen. Zie het voorbeeld hieronder met de dikgedrukte woorden. Ook het gebruik van de woorden hip en clip zorgen hier voor een goede flow. Deze woorden rijmen binnen 1 regel.  

Want we werken, huts
Die Cartier heeft geen sterkte, huts
.45 op de hip, volle clip
Doe normaal, ik kan de pret voor je bederven 

Iemand die heel goed is in het schrijven met zo'n flow is Eminem. Zeker in het nummer Lose Yourself gaat hij helemaal los met een zelfde soort klanken welke erlkaar de gehele tijd opvolgen.  In de video hiernaast word dit stuk besproken. Halverwege de video gaat het helemaal los. 

Dit kan je = bereiken door kernwoorden op te schrijven welke te maken hebben met je onderwerp, en daar vervolgens  zo veel mogelijk rijmwoorden/woorden met een gelijke klank bij te zoeken. Als je deze woorden vervolgens in een zin weet te stoppen dan kan je ook zo'n flow bereiken.  Zoals je in de video hiernaast kan zien kan je ook meerdere losse woorden gebruiken om eenzelfde soort klank te krijgen. Bijvoorbeeld:

k'werd aangesproken door m'n ma gister,
want m'n cijfers staan rood op m'n magister.

Waar de rap aan moet voldoen 

Opdracht in stappen

Stap 1: Bedenk een thema. 

Stap 2: Schrijf een aantal kernwoorden op die te maken hebben met het thema en bedenk daar vervolgens rijmwoorden bij 

Stap 3: Kies een rijmschema en ga aan de slag met je tekst! 

Stap 4: Zet je tekst in elkaar. 

Stap 5: Maak een Beat

Stap 6: Je rap oefenen

Stap 7: De rap uitvoeren en opnemen

Tips!