Jazz & improvisatie

Jazz en pop, ook wel lichte muziek genoemd, heeft een zeer brede geschiedenis. Het is een samensmelting van vele culturen, stijlen en invloeden die door de jaren heen zijn ontstaan en geëvolueerd. Van de swingende ritmes van de jaren 20 tot de hedendaagse fusion van verschillende genres, jazz en pop blijven ons verrassen en inspireren met hun creativiteit en dynamiek.

In dit project gaan we dieper in de wereld van jazz en pop. We duiken in de theorie achter deze muziekvormen, met een focus op harmonieleer en muziekgeschiedenis. Ook gaan we de theorie in praktijk brengen door zelf een jazznummer te spelen, waarbij we bezig zullen zijn met onder andere ritme en improvisatie. De lessenserie zal worden afgesloten met een concertbezoek. 

Deze lessenserie bestaat uit drie subopdrachten, welke samen een eindcijfer zullen vormen.

Net als in leerjaar vier ga je in een groepje een presentatie voorbereiden over een bepaalde periode muziek. Ditmaal over de geschiedenis van de lichte muziek. Te beginnen bij het ontstaan vanuit de slavernij, om via met de eerste jaren van de pop naar het huidige tijdperk te gaan. Je bent bezig met luisteren naar de muziek en leert zowel bekende als onbekende werken in de tijd/genre te plaatsen. 

Om jazz en popmuziek beter te begrijpen zullen we dieper op bepaalde theorie ingaan. De nadruk ligt op harmonieleer. Het gebruik van akkoorden en toevoegingen. Niet alleen hoe ze gespeeld moeten worden, maar ook de theorie erachter. Aan de hand van de geleerde theorie zal je een jazzstandard  analyseren en maak je een kleine compositie waarin je de geleerde theorie zal toepassen.

Aan de hand van de geleerde theorie ga je in bandvorm een Jazzstandart instuderen en uitvoeren. In deze jazzstandard verwerken je improvisaties en solo’s, zoals in de meeste jazznummers het geval is.