Bandlab

Een account aanmaken

Bij bandlab kan je werken met de educatieversie. Op deze manier kan je docent makkelijk af en toe meekijken, problemen oplossen en je tips geven. Je kan hier inloggen met je schoolaccount. Ga eerst naar https://edu.bandlab.com/ en klik op Start as student. Via je docent krijg je een code waarmee je toegang krijgt tot de opdracht. 

Beginnersvideo

In deze video wordt uitgelegd hoe je met bandlap simpel een nummer kan maken aan de hand van loops (al bestaande stukjes muziek). succes!

Loops toevoegen 

Een loop is een kort stukje muziek (in dit geval een geluid van bijvoorbeeld een bas, percussie enz) wat je goed kan herhalen. 

Het is belangrijk dat je hiervoor de toonsoort van het project goed zet! Dit doe je door naast de bpm, bij de toonsoort naar de juiste te zoeken. Hierna komt er een melding. Klik hier op don't adjust! 

Vervolgens kun je rechtsonder op Loops klikken, hier kun je lekker door de menu's heen scrollen, verschillende instrumenten en genre's bekijken. Als het goed is staat alles al in de goede toonsoort (want dat heb je hiervoor al aangepast) en het juiste tempo (135bpm) ook al staat er naast de loops zelf wat anders!Buildup/Risers en effecten

In heel veel remixen zitten buildups. Dit is wanneer er zich een spanning opbouwt, naar bijvoorbeeld een drop. Deze zijn leuk om toe te voegen, zeker in bepaalde genre's. Je kan ze vinden bij de loops. Zoek in het menu bij genre's naar FX. (FX = Effects (special/sound) FX. staat voor Foreign Exchange)

Eigen drums maken en toevoegen

naast dat je met loops aan de slag kan gaan, is het ook mogelijk om je eigen drumpatroon te maken. Dit kan best simpel in een blokkenschema, zoals je hiernaast kan zien. elke 4 blokjes staat voor 1 tel, hier zien we dus 4 tellen. Dit kan je vervolgens toevoegen en herhalen in re remix.

Wil je liever een drums zelf inspelen? ga dan naar "een eigen melodie toevoegen" en selecteer als instrument "Drums"

Om hier te komen klik je linksboven op + Add Track en vervolgens op Drum Loop. Dan is het spoor aangemaakt, maar zie je nog niet het schema. Om daar te komen klik je op de track zelf, en vervolgens helemaal linksonder op Instrument.
Vervolgens komt het schema op, daar kan je mee experimenteren. Wil je een ander geluid, dan kan je dat aanpassen door wat anders te selecteren (zoals hier links nu 808 Kit is geselecteerd). Om het toe te voegen aan je remix klik je rechtsonder op Add A, of als je in menu B zit op Add B, enz. 

Een eigen melodie toevoegen

Wil je de muziek een stap verder brengen? Dan kan je bijvoorbeeld een nieuwe melodie bedenken die je kan toevoegen. Hierdoor wordt je remix heel erg eigen. Je kan hiervoor de noten gebruiken die bij de toonsoort van het stuk passen. Gebruik hiervoor vooral goed je gehoor, kloppen de noten? Klinkt het goed? 

Voordat je hiermee kan beginnen zijn er nog een paar stappen die je moet zetten. Eerst moet je (linksboven) een track toevoegen (+ Add Track) dan klik je op de linker optie (instruments). Selecteer de track door er op te klikken. Vervolgens kan je linksonder klikken op "instrument"

Links kun je uit een lijst van instrumenten kiezen, en daaronder zelfs nog een sublijst. Veel mogelijkheden dus! Probeer meerdere verschillende geluiden uit en bedenk je wat goed bij jouw remix kan passen. Om een melodietje te spelen kan je gebruik maken van je toetsenbord of je muis. Welke toetsen je nodig hebt, staat aangegeven zoals hierboven. (lees even terug welke noten je goed kan gebruiken!) je kan je stuk afspelen en dan meespelen, om het ook echt toe te voegen klik je op record (voor degene die dit niet begrijpen, dat is de rode ronde knop bij de play button)

LET OP!: als je melodie nou net niet helemaal gelukt is, dan kan je hem nog aanpassen, hierdoor hoef je dus niet het hele stukje opnieuw in te spelen. Dit kun je doen door linksonder op MIDI Editor te klikken. Hier kun je elke toon die je net hebt ingespeeld kopiëren, plakken, korter maken, verlengen, verwijderen en van toonhoogte veranderen. Succes met remixen!

Lastiger

Als je track staat als begin kan je eventueel dingen toevoegen/aanpassen. Over dit en nog veel meer dingen word in deze video gesproken.