Vrije keuze

Als laatste opdracht voor muziek ga je zelf een opdracht kiezen. Er zijn 5 keuzemogelijkheden welke hieronder zijn beschreven. Wat wil jij nou nog leren? en hoe ga je dat bereiken? In de rest van de lessen werk je dus naar je eigen doel toe. Let op! bedenk je hoeveel tijd je nog hebt. Wat kun je in de resterende lessen nog bereiken?  Heb je zelf een idee? dan mag dat zeker ook! Laat het wel de eerste les nog weten aan je docent zodat je snel aan de slag kan.

Leerdoel: De leerling verdiept zich in een eigen te kiezen muzikaal ondewerp. 

Play in a band

Je kiest een lied die je in zijn geheel met een band gaat uitvoeren. Dus met zang! Let op dat het niet een te moeilijk nummer is. Makkelijke nummers zijn liedjes met weinig akkoorden. Als je op internet zoekt naar "list of 4 chord songs" komt er een hele lijst met goed speelbare mogelijkheden uit rollen.

Het repeteren van het lied is je eigen verantwoordelijkheid. Zoek op internet naar tips, en vraag je klasgenoten of het internet om hulp. Gebruik ook zeker de skills die je hebt opgedaan in eerdere opdrachten. 

Aan het eind van de periode zal je het nummer live opvoeren voor de klas

Maak een Videoclip 

Videoclip maken bij eigen lied opdracht componeren.


Bij deze opdracht ga je zelf een tekst schrijven op een bestaand nummer. Deze neem je op waarna je hem gaat voorzien van een een videoclip. Als eerst kies je een onderwerp waar je over wilt schrijven. dit kan vanalles zijn. Voorgaande jaren waren er onderwerpen als liefde, pesten, tosti's, je kan het zo gek niet bedenken. Vervolgens kies je een karaokeversie van een lied waarvan de sfeer bij het onderwerp past. Gebruik dus geen vrolijk lied als je over liefdesverdriet gaat zingen.

Een andere mogelijkheid is om een parodie te maken op een bestaand nummer. Hierbij pak je een bestaand lied en laat je je inspireren door de originele tekst van het refrein. Zoek een op YouTube naar parodieën voor inspiratie.  

Bij het maken van de videoclip is een screenplay aan te raden. In het lied en in de clip moet een verhaal/opbouw zitten. Maak van tevoren dus een plan. Hierbij kun je de tijden zetten van de opname. Hoe lang moet een scene duren voordat ik naar het volgende ga? Wanneer dit gebeurd is kan je de videoclip gaan schieten en monteren. In de laatste les laat je de videoclip zien aan de rest van de klas. 

Be a Radio DJ

Maak je eigen radioprogramma

Eindproduct

je eigen tv-programma

Heb je nou niet zo veel met het maken van muziek? Dan is deze onderzoeksopdracht misschien wat voor jou. Het doel van de opdracht is om zoveel mogelijk over één stijl/genre te weten te komen en dit op een creatieve manier aan de klas te presenteren in de vorm van een tv-programma. 

Je maakt een goede taakverdeling: zorg ervoor dat ieder groepslid een evenwichtig aandeel in de voorbereiding en het programma zelf heeft! Taken kunnen zijn: script, locaties, aankleding/attributen, monteren, filmen, muziek, enz.

Je kunt zelf natuurlijk nog iets toevoegen om het een spetterende uitzending te maken. Het moet leerzaam maar ook leuk zijn! Dat kan bijvoorbeeld zijn: een deskundige in de studio, een quiz, iemand die het programma belt met een vraag of verhaal, een reporter op locatie… Het kan Klokhuis-achtig of als een journaal zijn. Creatiever = beter!

Filmmuziek

Het is lastig om een film voor te stellen zonder enige muziek, wat is ‘The Lion King’ zonder ‘Hakuna Matata’? en hoe kun je een horrorfilm een horrorfilm noemen zonder enige schrikeffecten of enge geluiden? 

Bij deze opdracht kruipen jullie in de huid van een filmmuziek componist. Samen met je groepje kies je een scène uit van een film waar je graag de muziek voor zou willen (her)schrijven. Dit kan je favoriete film zijn maar bijvoorbeeld ook een scène waarbij je denkt goed passende muziek voor te kunnen schijven. Deze scène duurt minimaal 2 en maximaal 5 minuten. 

Become a producer

Eisen:

Tips:

Tussentijdse feedback


Van moraal naar minimusical

Houd je van theater en acteren? Dan past deze opdracht wellicht bij jou. Je maakt een eigen minimusical van maximaal 5 minuten. Als inspiratie ga je op zoek naar een kort verhaal met een moraal. Bijvoorbeeld het verhaal over de haas en de schildpad. Vervolgens maak je een script en werk je ideeën uit.

Een musical bestaat uit theater en muziek. Voor het muziekgedeelte gebruik je bestaande karaoke nummers, welke je zelf op maat moet knippen. bijvoorbeeld alleen een refrein, of een een couplet en een refrein. De sfeer moet passen bij het onderdeel van de musical. Het eindresultaat presenteer je aan het eind van de periode.